2015


LE BOURG D’OISANS – Ook dit jaar was een bijzonder jaar in Frankrijk! Dit jaar was het vierde jaar voor FFTK. Er gingen ruim 120 leerlingen mee om te strijden tegen kanker. Eerst mochten zij zelf de berg beklimmen en hebben zij allen zichzelf enorm overtroffen. De dagen daarna hebben zij zich volledig ingezet tijdens de officiële toerdagen van de Alpe d’Huzes. Onze leerlingen waren te vinden in de winkels, de start, de bochten en sommige van hen stonden zelfs in de kindercreche.

DSC06198Op 29 mei vertrokken er 3 bussen naar Frankrijk, na een lange reis van maar liefst 14 uur kwamen de bussen aan op de camping. Dit jaar vertrokken de bussen met de leerlingen van het Aurum, de Arcus, ROC Friese, MBO College Lelystad en de Steiger. Eén bus was gereserveerd voor de ouders die hun kinderen gingen supporten. Na de tenten opgezet te hebben maakte de deelnemers zich klaar om te trainen in de Alpen. Het viel nog niet mee, maar iedereen keek vol verwachting uit naar de beklimming van die beruchte berg. Na het avondeten was de welbekende bezinningsavond van FFTK aangebroken. Een kaarsje branden voor de gene die jij mist of met je meedraagt. De avond werd gestart met een verhaal van Boyd Besselink die aansluitend een kaars plaatste in ‘het hart van licht’. Iedereen sloot zich aan om een kaars te plaatsen in het hart, aansluitend werd er een minuut stilte gehouden om de dierbaren te herdenken. Na deze avond werden al die verschillende leerlingen één groep. Kort na de bezinningsavond gingen er veel leerlingen naar hun tent toe om uit te rusten voor de beklimming die op hen wachtte.

De dag was daar; de beklimming. Een groep van 120 leerlingen verzamelde zich voor de camping, aan de voet van de berg. Het was een lange klim van DSC_3030ruim veertien kilomter en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9%, maar al onze toppers kwamen hoe dan ook boven. Iedereen had zijn eigen doel om de berg te beklimmen, de een deed dit voor een dierbare die hij/zij kwijt is geraakt in de strijd tegen kanker of nog aan het strijden is! De ander deed dit simpelweg omdat hij/zij een eind wilde maken aan deze verschrikkelijke ziekte! Iedereen kwam veilig boven aan en na de fietsen in de vrachtwagen ingeladen te hebben gingen alle deelnemers en ouders naar beneden met de bussen.  Er volgde een barbeque en iedereen genoot volop en zat vol met verhalen van de beklimming. Er volgde een avond waarin ook afscheid genomen moest worden van de ouders want zij zouden weer huiswaarts keren. De leerlingen hadden hierna nog tijd voor hun zelf om te ontspannen op de camping.

Er volgde twee dagen van rust, alle leerlingen konden bij komen van de beklimming en zich voorbereiden op het vrijwDSC_4321illigerswerk. Iedereen kon doen wat hij/zij wilde doen. Zo gingen er leerlingen lekker zwemmen, en dat was ook aan te raden! Want met temperaturen boven de 25 graden was het nauwelijks uit te houden. Andere leerlingen gingen wandelen in de bergen of naar de waterval dicht bij de camping. Ook gingen er veel leerlingen naar het dorp Le Bourg d’Oisans. Het was genieten geblazen voor de deelnemers, zo werden er veel nieuwe contacten opgedaan.

Alpe d’HuZus stond vandaag op de planning. Leerlingen werden verdeeld, zo moest de winkel bemand worden, de toiletten moesten schoongemaakt worden en zo stonden er leerlingen verpsreid over de berg om sponzen aan te geven. Er kwamen ruim 500 deelnemers langs die langzaam maar vastberaden hun weg omhoog vonden, op naar de top! In de avond werden de nieuwe taken voor de volgende dag afgesproken. Veel leerlingen moesten vroeg hun bed in want voor sommigen stond de wekker op 2 uur s’ochtends.

Vroeg uit de veren! Vandaag stonden er honderden mensen te dringen bij start om zovaak mogelijk de berg te beklimmen. Op naar dat magische getal; 6 keer! Onze leerlingen begeleidden de deelnemers bij de start. Ook deze dag gingen er deelnemers de winkels in, toiletten schoonmaken en helpen op het startplein. De bochten werden deze dag ook bemand door de leerlingen. Maar liefst vier bochten werden ‘geadopteerd’ door Flevoland Fietst Tegen Kanker. In deze bochten hielpen onze leerlingen, de deelnemers veilig af te dalen en gaven zij hen een duwtje in de rug als dat nodig was! De organisatie Alpe d’HuZes was enorm te spreken over de vrijwilligers van FFTK. Wat weer een mooi compliment was voor onze deelnemers! De dienst voor vele zat er rond vijf uur s’middags op toen het met bakken uit de lucht kwam zetten. De klim werd onveilig gevonden door de organisatie en daarom werd de klim tijdelijk stil gelegd. Onze deelnemers werden terug gebracht naar de camping. De leerlingen hadden tijdens het eten weer de meest uiteenlopende verhalen van de gebeurtenissen eerder op de dag. Dit was tevens de laatste avond in Frankrijk, maar dit mocht de pret niet drukken. Iedereen was vrolijk, moe maar zeker voldaan. Iedereen was blij om aan zoiets deel te mogen nemen.

Opruimen geblazen want vandaag vertrokken de bussen rond 18:00 naar Nederland. Eerst werden de tenten afgebroken en vervolgens werd met de hele groep de grote ‘eet’ tent en ‘keuken’ afgebroken. Toen dit alles achter de rug was, had iedereen nog tijd om voor zichzelf iets te ondernemen. Zo gingen er velen nog naar het dorp om inkopen te doen voor de terugreis. Andere namen nog even snel een duik in het zwembad. Rond zes uur s’avond vertrokken de bussen huiswaarts en zo kwamen de bussen rond 8 uur s’ochtends weer aan in Lelystad.

Wij kijken als organisatie terug op een geslaagde editie van Flevoland Fietst Tegen Kanker en zijn dan ook trots op alle deelnemers! Jullie hebben een prachtig resultaat neergezet en daar mogen jullie trots op zijn! Dit project heeft geen kans van slagen zonder sponsoren! Via deze weg willen ook wij onze sponsoren nogmaals hartelijk danken voor hun steun. Wij kijken met ze allen uit naar de volgende editie van Flevoland Fietst Tegen Kanker. Tot volgend jaar!

 

De gemaakte foto’s van dit jaar zijn HIER TE BEKIJKEN