”Je leeft maar een keer”


CSC_2894Marleen Borg (21 jaar) en haar begeleider Carla Goossens (40 jaar) beklimmen dit jaar beide de Alpe  d’Huez, samen met hun school het ROC Friese Poort. Allebei hebben zij zo hun reden om mee te doen aan Flevoland Fietst Tegen Kanker. De schoonmoeder van Carla is vijf jaar geleden aan de gevolgen van kanker overleden, haar echtgenoot beklimt de Alpe d’Huez vanwege het verdriet rondom zijn moeder, Carla fietst mee de berg op om haar echtgenoot te steunen. De brieven die de leerlingen van het ROC Friese Poort instuurden om mee te kunnen gaan naar Frankrijk grepen Carla enorm aan, ook dit was een reden om mee te gaan naar Frankrijk om samen met haar echtgenoot en haar leerlingen te strijden tegen kanker. Familieleden die overleden zijn aan de gevolgen van kanker is vaak een van de redenen om mee te doen aan Alpe d’Huzes of FFTK; zo is dit ook het geval bij Marleen. Er zijn verschillende familieleden overleden in de afgelopen jaren bij Marleen. Dit jaar is het laatste jaar op het ROC Friese Poort voor Marleen, voor haar was FFTK de manier om in haar laatste studiejaar iets te doen voor iedereen die overlijdt aan de gevolgen van kanker. Een andere aantrekkingskracht was volgens Marleen; om iets samen tegen deze ziekte te kunnen doen.  ‘Je leeft maar één keer, je moet er dus iets moois van maken want voor je het weet kan het over zijn’ vervolgde Marleen, ‘Dat heb ik zeker geleerd de afgelopen jaren’. Voor Carla is dit tevens ook een mooie toevoeging aan haar bucketlist.

De busreis was volgens beide een zware opgave.  Het is natuurlijk niets vergeleken met het beklimmen van de Alpe d’Huez. Voor Carla was dit de eerste keer met een bus, een bijzondere maar vermoeiende ervaring. De lange reistijd was voor hun het grootste struikelblok, van alle kanten kwam muziek, kleine zitplaatsen en een gebrek aan slap maakte de busreis erg zwaar, maar het resultaat mocht er zeker zijn ze waren in Frankrijk en nu kon alles beginnen.

Op de vraag of de dames zich voldoende hadden voorbereid werd er gelijk volmondig met ‘Ja’ geantwoord. Beide beklimmen ze de berg verschillend. Marleen doet dit lopend en Carla trotseert fietsend de berg. Carla heeft vanaf januari in de polder tegen de wind in gefietst, volgens velen ervaringsdeskundigen de ‘beste’ manier om je voor te bereiden om de berg te beklimmen. Naast het fietsen heeft Carla hardgelopen en gezwommen om in vorm te komen voor de beklimming. Marleen heeft stage gelopen in België; daar heeft zij optimaal gebruik gemaakt van het landschap. Doordat de omgeving heuvelachtig was heeft Marleen hier veel getraind om in vorm te komen voor de beklimming. Vandaag werd er al getraind in de bergen, Carla zat voor de training vol met adrenaline en is er zeker van dat alles goed komt. Marleen traint vandaag gewoon mee op de fiets om in vorm te komen voor morgen en te wennen aan de hoogte waar we ons nu in begeven.  Volgens beide zal de training meevallen ondanks de verschillen met Nederland.

Morgen is de grote dag, dan zullen onze toppers de Alpe d’Huez beklimmen. Voor velen een zware maar vooral een mooie ervaring. Marleen denkt zelf dat het tot het midden goed gaat maar vanaf daar zal het zwaar worden. Beide zullen zij er helemaal voor gaan al moeten ze het laatste stuk lopen, kruipen etc. boven zullen ze beide komen want ‘opgeven is geen optie’.


Een gedachte over “”Je leeft maar een keer”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.