FFTK

Kanker is een ziekte die iedereen, direct of indirect, treft. Het is een genadeloze ziekte die vandaag de dag nog te veel mensen, die in de bloei van hun leven zijn, het leven kost. Familie en vrienden voelen zich vaak ‘machteloos’. Het niets kunnen doen tegen deze ziekte is voor velen een grote frustratie.

Het project ‘Flevoland Fietst Tegen Kanker’ geeft scholieren de kans om op te staan tegen kanker. Door zelf de Alpe d’Huez te beklimmen, en daarmee geld op te halen. En door vrijwilligerswerk te doen, iets doen voor een ander. Het project is een jaartraject dat in de week in Frankijk wordt bekroond. Gedurende het jaar gaan scholieren aan de slag met acties om geld in te zamelen. Leerlingen worden aangesproken op hun creativiteit (ze moeten dus zelf acties bedenken om geld in te zamelen), hun organisatorisch vermogen (logistiek, planning) en hun communicatieve competenties (het werven van sponsoren, communiceren naar ouders, docenten, etc.). Ook moeten zij flink trainen, want een berg als de Alpe d’Huez beklimmen gaat niet vanzelf. Maar de geschiedenis leert ons dat onder het motto ‘opgeven is geen optie’ iedereen het haalt.

Het project is voor de deelnemers een onvergetelijke ervaring die ze voor de rest van hun leven met zich mee dragen.

De week in Frankrijk

Vrijdag 27 mei 2022 vertrekt Flevoland Fietst Tegen Kanker met 100 deelnemers richting de Alpe d’Huez in Zuid-Frankrijk. In deze week leveren de deelnemers hun bijdrage in de strijd tegen kanker. Op zaterdag, de dag dat de deelnemers aankomen, worden zij herdacht die er niet meer zijn of gedacht aan diegene die op dit moment aan het strijden zijn. Iedere deelnemer laat een kaarsje branden voor zijn of haar naasten. Op de zondag wordt deze emotie omgezet in kracht. De deelnemers beklimmen eenmaal de Alpe d’Huez (er wordt dus niet afgedaald). Deze zware klim, die tussen de 1,5 en 3 uur duurt, is niet gemakkelijk maar de ervaring leert dat iedereen de finish haalt, ook de minder/niet sportieve deelnemers.

In de week doen de deelnemers vrijwilligerswerk. Zo ondersteunen de deelnemers stichting Alpe d’Huzes met bijvoorbeeld het helpen in de fourage en het waarborgen van de veiligheid in de bochten. En vanaf 2022 zal team kakatoe (groep studenten/leerlingen) alle wc’s van het evenement Alpe d’Huzes op een ludieke manier schoonmaken/houden. Ook het helpen in de winkels behoort tot de taken van Flevoland Fietst Tegen Kanker.

Ook verkopen de deelnemers merchandise in het naastgelegen dorp Bourg d’oisans en in Huez om geld op te halen voor stichting Alpe d’HuZes. Voor velen spannend, maar omringd door duizenden Nederlanders die er zijn voor hetzelfde doel levert dit ervaringen op om nooit te vergeten. Verder zijn er gedurende de week activiteiten om de omgeving te leren kennen, is er een feestavond en een spelletjes avond. De week in Frankrijk is een mix van emotie, verdriet, kracht, liefde en geluk. Onvergetelijk voor alle deelnemers en betrokkenen.

Het ontstaan van FFTK

Een dag als alle andere was wat ik verwachtte. Het bleek de dag te zijn die mijn leven voorgoed zal veranderen. “Boyd, wakker worden. Kom even mee naar beneden” Eenmaal beneden aangekomen staat mijn moeder huilend in de kamer en vertelt dat het ziekenhuis gebeld heeft. Het is niet goed, ze willen dat we daarnaartoe komen om het nieuws te horen. Dit betekent niet veel goeds en eigenlijk wisten we het al. Kanker. In welke vorm en in welke staat wisten we niet, maar wij gingen er van uit dat deze ziekte, als een sluipmoordenaar, in mijn moeders lichaam aanwezig was. Mijn moeder had kanker. En nu? Helaas kon ze niet meer beter worden dus moesten we knokken voor tijd. Tijd die we samen konden benutten om dat nog te doen wat zij graag wilde. Samen zijn! Van elkaar genieten zolang het nog kon! Een moeilijke maar zeer waardevolle tijd. Je voelt je machteloos als je naast jouw geliefde staat die aan het strijden is tegen een ziekte die het, ondanks de harde strijd, uiteindelijk toch gaat winnen. Ik kon niks doen, enkel toekijken en zorgen dat de tijd die ze nog had zo aangenaam mogelijk verliep. Dit duurde tot 12 maart 2012 toen mijn moeder haar laatste adem uitblies.

In 2011 zag ik Alpe d’HuZes op het journaal. ”Kijk mam, dit wil ik voor jou gaan doen!” En in 2012 is hier ‘De Steiger Fietst Tegen Kanker’ uit voort gekomen. Dit is het verhaal waardoor dit project is ontstaan. Een verhaal dat wellicht vele van jullie zullen herkennen.